Ga naar hoofdinhoud

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik geen sporter ben. Ik heb als kind wel wat aan sport gedaan, maar nooit echt fanatiek.

Door de SCCH ben ik erachter gekomen dat bewegen nodig is om te kunnen blijven functioneren. De belangrijkste voorwaarde is wel dat je je eigen grenzen moet leren kennen, met name wat betreft het bereik dat je hebt in je bewegen. Bij mij is dat behoorlijk beperkt, omdat de SCCH laat ontdekt is. Daardoor zitten er vergroeiingen bij mijn sleutelbeen en borstbeen.

Ik heb het een tijd eigenwijs genegeerd. Toen heb ik gevochten om te laten zien dat ik alles nog gewoon kon. Ik heb ook een tijd niks gedaan, omdat ik er helemaal klaar mee was. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat bewegen erg belangrijk is om wat ik allemaal nog kan ook te kunnen behouden.

Ik ben daarom alweer wat jaren geleden begonnen met reumazwemmen, in warm water met een coach. De lessen zijn aangepast aan reuma, en waar nodig aan je eigen mogelijkheden. Het warme water voelt erg prettig en je spieren ontspannen er direct door. Je bent ook bijna altijd aan het bewegen. Zo doe je lopend de armoefeningen, waarbij je hulpmiddelen gebruikt als een schuimslang, plankjes, balletjes of stokken. Er wordt ook een riem van foam gebruikt om in het diepe oefeningen te doen. Aan het eind van de les is er tijd voor ontspanning. Dan drijf je op de schuimslang in het water, terwijl rustige muziek wordt afgespeeld.

Ik was ook al jaren aan het sporten bij de fysio, maar omdat de verzekeraar moeilijk ging doen ben ik op zoek gegaan naar een andere sport. Mijn keuze viel op aangepaste tai chi, wat ik ook weer via de reumapatiëntenvereniging heb kunnen regelen. Dat houdt de kosten laag, een prettige bijkomstigheid.

De les wordt gegeven door een erkende leraar die de inhoud aangepast heeft. De oefeningen zijn oorspronkelijke tai chi-bewegingen die erg rustig gedaan worden, maar ze zijn kleiner in beweging of zo aangepast dat ze ook te doen zijn als je op een stoel zit. Je moet daarbij zelf goed naar je lichaam luisteren en binnen je mogelijkheden blijven. Er staat zacht rustige muziek op en tijdens de oefeningen wordt er ook gewerkt aan de ademhaling, wat een rustgevend effect geeft.

Voor mij is de grote ontdekking dat goed bewegen mij goed doet. Wat goed is voor mij, is echter niet altijd goed voor jou. Erachter komen wat bij je past is echt een zoektocht. Maar het is sowieso de moeite waard. Ik eindig waarmee ik begonnen ben. Ik ben geen sporter, maar zwemmen en tai chi houden me wel in beweging. En daar gaat het om.

Door: Joke van der Berg

Back To Top