Nieuws en meer...

Hier plaatsen we berichten over onderzoeken en resultaten die met SCCH te maken hebben en die mogelijk interessant zijn. Dat betekent echter niet dat we een analyse van dit nieuws hebben gemaakt. Daarvoor is het meestal nodig om diep in het onderzoek te duiken, en daar hebben wij de middelen niet voor.
Ben je geïnteresseerd in een bericht en wil je meer weten over de herkomst en de waarde ervan? Dan adviseren wij je om zelf verder op zoek te gaan.

Wetenschappers ontdekken nieuwe link tussen botcellen en bloedsuikerspiegel


Botcellen maken niet alleen nieuw bot aan, maar beïnvloeden ook de bloedsuikerspiegel. Leuvense wetenschappers hebben nu een nieuw mechanisme ontdekt dat deze link stuurt.

nieuws.kuleuven.be/nl/2018/wetenschappers-ontdekken-nieuwe-link-tussen-botcellen-en-bloedsuikerspiegel

Deskundige reuma fysio- en oefentherapeut beter vindbaar

Mensen met een vorm van reuma zijn vaak op zoek naar een deskundige fysiotherapeut of oefentherapeut in hun buurt die gespecialiseerd is in het behandelen van reumatische klachten. Deze zijn vanaf nu vindbaar op de nieuwe website ReumanetNL. ReumaNederland heeft hier jaren voor gepleit en is blij dat nu eindelijk duidelijk is waar mensen met reuma terecht kunnen voor de juiste oefentherapeutische zorg.

Met het juiste advies, begeleiding en oefentherapeutische zorg kunnen mensen met een reumatische aandoening zo goed mogelijk blijven bewegen en zelfstandig functioneren. Daarom vindt ReumaNederland het zo belangrijk dat mensen met reuma terecht kunnen bij fysiotherapeuten en oefentherapeuten die deskundig zijn in het behandelen van reumatische aandoeningen. Toch blijken deze vaak lastig te vinden.

Kwaliteit
In opdracht van ReumaNederland heeft de NHPR (Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie) samen met fysio- en oefentherapeuten, reumatologen en onderzoekers in kaart gebracht waar fysio- en oefentherapeuten aan moeten voldoen om mensen met reuma te kunnen behandelen. Daaruit is het initiatief voor ReumanetNL ontstaan. Een landelijk netwerk dat zich inzet om de kwaliteit, zichtbaarheid en toegankelijkheid van fysio- en oefentherapeutische zorg voor mensen met reuma te bevorderen.

ReumanetNL
Inmiddels zijn er zo’n 122 fysio- en oefentherapeuten en 13 reumanetwerken aangesloten bij ReumanetNL. ReumaNederland is blij met deze ontwikkeling en hoopt natuurlijk dat het aanbod blijft groeien.

BIJWERKINGENWEEK LAREB

Darmmicrobioom: effect laaggradige ontstekingen bij botopbouw

Algemeen, Cytokinen, Darmmicrobiotica, Osteoporose, Zelftesten & Onderzoeken

De botten in ons lichaam worden continue opgebouwd en afgebroken. Voeding speelt een belangrijke rol bij een goede balans tussen botopbouw en botafbraak. In dit artikel wordt de invloed besproken van laaggradige ontstekingen en het darmmicrobioom op de botgezondheid en de rol van voeding hierbij.

Minder artroseklachten met blauwe bessen | Voedingsgeneeskunde

Minder artroseklachten met blauwe bessen | Voedingsgeneeskunde

Wandelen lukt beter bij volwassenen met artrose aan de knie die vier maanden lang 40 g gevriesdroogde blauwe bessen hebben genomen. Ze hebben minder pijn, zijn minder stijf en hebben het minder lastig bij de uitvoering van hun dagelijkse taken.

Voor meer informatie :

https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4222

Zelfmanagementtraining ReumaUitgedaagd!

Om je op weg te helpen de regie over jouw leven met reuma (terug) te nemen, bestaan diverse zelfmanagementtrainingen. Hieronder lees je meer over ReumaUitgedaagd!. Dit is een training door en voor mensen met reuma en ontwikkeld door ReumaNederland in samenwerking met UMC Utrecht. Daarnaast bestaan er andere cursussen over het omgaan met jouw ziekte. Jouw reumaverpleegkundige of huisarts kan je hier meer informatie over geven.

Moeite met verpakkingen

Verpakkingen zijn er om producten te beschermen tegen weer, wind, uitdroging, weglekken en noem het maar op. Maar heel vaak is het openen van de verpakking niet makkelijk. Wij horen van u graag waar u tegenaan loopt als u bepaalde producten gebruikt. In de vragenlijst maken we onderscheid tussen type producten en type verpakkingen. ANBO en ReumaNederland onderzoeken omvang van het probleem gezamenlijk, om vervolgens ook samen te gaan werken aan een oplossing.

Abonnementstarief zorgkosten

Abonnementstarief mooie eerste stap, meer nodig tegen stapeling zorgkosten