Hier plaatsen we berichten over onderzoeken en resultaten die met SCCH te maken hebben en die mogelijk interessant zijn. Dat betekent echter niet dat we een analyse van dit nieuws hebben gemaakt. Daarvoor is het meestal nodig om diep in het onderzoek te duiken, en daar hebben wij de middelen niet voor.
Ben je geïnteresseerd in een bericht en wil je meer weten over de herkomst en de waarde ervan? Dan adviseren wij je om zelf verder op zoek te gaan.

Aankondiging: start PPEP4All voor SCCH-patiënten in het LUMC

In het LUMC willen we vanaf begin 2021 het PPEP4All programma aanbieden aan onze SCCH-patiënten.

Wat is PPEP4All?

Het PPEP4All programma is een zelfmanagement programma voor mensen met een (chronische) ziekte ‘de patiënt’, en/of zijn of haar ‘partner’/mantelzorger. Het vormt een aanvulling op de medische behandeling waarin er niet altijd voldoende tijd, ruimte en aandacht is voor de psychische en (psycho)sociale gevolgen van de ziekte op het dagelijkse leven. Dit educatieprogramma heeft tot doel om u te helpen de juiste balans te vinden tussen wat de ziekte van u als persoon vraagt en hoe u uw leven wil leiden. Met dit programma zal u management strategieën aanleren. Met het PPEP4ALL wordt u gestimuleerd om uw eigen grenzen te ontdekken; uw doelen te stellen, en waar nodig bij te stellen en of te verhelderen. Uitgangspunt is uw autonomie (‘zelfstandigheid’) te bevorderen.

Het PPEP4ALL heeft tot doel u die handvatten te bieden die u in staat stellen de psychische en psychosociale gevolgen, waar vrijwel iedere (chronisch) zieke nou eenmaal mee te maken krijgt, goed te managen en daardoor de kwaliteit van uw leven positief te beïnvloeden.

Bron & meer informatie: www.ppep4all.nl

PPEP4All voor SCCH-patiënten

Omdat SCCH een ziekte is die veel invloed heeft op het dagelijks leven, willen we het PPEP4All programma gaan aanbieden aan deze patiëntengroep. Het programma wordt geleid door de afdeling Medisch Maatschappelijk Werk van het LUMC. Deze afdeling heeft al veel ervaring met het programma bij andere patiëntengroepen.

Wat houdt het programma in?

Het programma bestaat uit 8 online bijeenkomsten van elk 90 minuten. De bijeenkomsten vinden plaats om de 1.5 week. Er zijn aparte groepen voor patiënten en partners of mantelzorgers van patiënten, omdat de groepen soms een andere invalshoek voor een thema hebben. We beogen een deelnemersaantal van 10-15 per groep. Deelname is ook mogelijk zonder uw partner/mantelzorger, of de patiënt in kwestie.

Thema’s die in de bijeenkomsten aan bod komen zijn stress management, sociale ondersteuning, angst & depressie, gezondheidsbevordering en uitdagingen voor de zorggever (in de partner/mantelzorger groep). Naast deze thema’s is er nadrukkelijk ruimte voor het delen van het eigen verhaal en persoonlijke doelen.

Kosten

De kosten voor dit programma worden grotendeels gedekt door het LUMC. De enige uitgave die voor eigen rekening is, is € 23,00 voor het boek dat gebruikt wordt tijdens de sessies.   

Interesse in deelname?

Heeft u interesse om deel te nemen, of heeft u vragen over het programma? Mail dan naar bot@lumc.nl. Kijk ook eens op www.ppep4all.nl.

We hopen begin 2021 te starten met het programma. Dit zal echter deels afhangen van de snelheid van aanmeldingen, gezien we graag met een complete groep willen beginnen.

Minder artroseklachten met blauwe bessen | Voedingsgeneeskunde

Minder artroseklachten met blauwe bessen | Voedingsgeneeskunde

Wandelen lukt beter bij volwassenen met artrose aan de knie die vier maanden lang 40 g gevriesdroogde blauwe bessen hebben genomen. Ze hebben minder pijn, zijn minder stijf en hebben het minder lastig bij de uitvoering van hun dagelijkse taken.

Voor meer informatie :

https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4222

Nieuwsbrieven


Ingezonden vraag afgelopen 15 april 2020 om vrijblijvend deel te nemen aan de enquête van Anouk Somers studerend voor ergotherapie aan de HAN te Nijmegen.

Beste allemaal,

Voor mijn opleiding ergotherapie doe ik onderzoek naar de invloed van een reumatische aandoening op het bezoeken van concerten en festivals. Om erachter te komen wat de invloed is, zou ik graag willen weten wat ervaringen van mensen met een reumatische aandoening zijn als het gaat over het bezoeken van concerten en festivals. Om inzicht te verkrijgen in deze ervaringen heb ik een enquête opgesteld. Om deel te kunnen nemen maakt het niet uit of u concerten en festivals bezoekt of niet. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 10 minuten. Daarbij zal ik de gegevens anoniem verwerken.

Indien u jonger bent dan 18 jaar, vraag ik u om eerst toestemming te vragen aan uw ouders of u mag deelnemen aan het onderzoek.

De link van de enquête is: https://www.enquetesmaken.com/s/fbc4460

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Anouk Somers

PS. Indien u bezig bent met het invullen van de enquête en niet meer deel wilt nemen of achteraf bedenkt dat u toch liever niet wilt deelnemen, dan mag u mij een mail sturen en dan zal ik ervoor zorgen dat de gegevens worden verwijderd. Mijn mailadres is anouksomers2001@outlook.com

This is the main content area

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque at odio lobortis, ultricies ipsum sed, laoreet erat. Vivamus sagittis justo eget pulvinar tristique. Cras consectetur a neque eu facilisis. Suspendisse mattis ornare porta. Etiam eget imperdiet metus. Donec auctor elit vel tristique ultricies. Mauris sed iaculis quam, eu tristique nulla.

Nulla vestibulum orci venenatis, porttitor purus at, consequat metus. Curabitur ipsum purus, venenatis a imperdiet eu, elementum id nisi. Sed aliquam, magna a dictum accumsan, neque libero blandit nunc, eu vestibulum ipsum lorem eget felis. Cras sagittis et lacus at convallis. Etiam congue accumsan posuere.

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.