Skip to content

Het thema ‘reizen’ raakt zo ongeveer alles wat lastig is voor een pijnpatiënt. De kans op overbelasting en vermoeidheid liggen op de loer en je mist de veiligheid van je eigen huis, met alle aanpassingen die je daarin hebt gedaan. De reis naar je bestemming zelf levert vaak al de nodige problemen op. Voor op vakantie gaan geldt hoe dan ook: een goede voorbereiding is het halve werk.

De voorbereidingen vooraf:

  • Bedenk vooraf wat je doel van je vakantie is en hoe je dat wil behalen. Combineer bijvoorbeeld een citytrip met ontspanning, verspreid je activiteiten, of ga voor maximaal relaxen tijdens een all-inclusive vakantie.
  • Neem bij een stedentrip bijvoorbeeld een hotel dichtbij of ín het centrum. Zo nodig kan je dan even terug naar het hotel om uit te rusten, zonder dat je ver hoeft te lopen. Kijk of er een bushalte of metrostation om de hoek ligt.
  • Deel met je reisgenoten vooraf waar je bang voor bent of waar je tegenaan denkt te lopen. Zo verzand je op locatie niet in een eenzaam strijd tegen je pijn.
  • Pak de dingen in die je thuis ook helpen: kussentjes, pittenzakken, TENS, een coldpack of je eigen hoofdkussen.
  • Een heuptas of rugzakje is minder belastend dan een schoudertas.

De reis naar je bestemming:

  • Zoek naar de beste wijze van vervoer. Dit kan betekenen dat je kiest voor de trein in plaats van de auto. In het vliegtuig zijn er diverse mogelijkheden en prijsklassen, om te zorgen voor voldoende bewegingsruimte of om zelfs even te kunnen liggen. Ook de keuze voor business class kan, ondanks de prijs, de moeite waard zijn.
  • Breek je reis naar je bestemming op in delen: dat is beter voor je energie en je pijn. Boek halverwege een hotel en maak daar al een uitje van. Of plan na 15 tot 20 minuten rijden bewust pauzemomenten op parkeerplaatsen in. Als je het statische zitten doorbreekt met beweging, zal je langer kunnen reizen.
  • Zorg dat je goed zit; gebruik een extra kussentje ter ondersteuning of gebruik de ligfunctie van de autoof vertrek en aankomst te melden dat je spuiten of naalden bij je hebt.
  • Informeer bij jouw vliegmaatschappij welke (veiligheids)regels deze hanteert voor het vervoer van (vloeibare) medicijnen en van injectiespuiten en -naalden in hand- of ruimbagage.
  • Neem je medicijnen, injectiespuiten en naalden mee in de originele verpakking, met jouw persoonlijke etiket erop. Controleer ook de houdbaarheidsdatum van de medicijnen.
  • Houd medicijnen in je handbagage: in het bagageruim van het vliegtuig vriest het.

Welke papieren heb je nodig?

  • Regel de benodigde papieren om medicijnen, injectiespuiten en naalden mee over de grens te nemen. Je kunt zorgen voor een medicijnpaspoort, ook als je naalden of spuiten meeneemt. In zo’n paspoort staat precies welke medicijnen je gebruikt en in welke dosering. Dat is bijvoorbeeld handig als je in het buitenland een arts nodig hebt. Vraag hiernaar bij jouw apotheek. Vraag of je het medicijnpaspoort ook in het Engels kunt krijgen.
  • Bij medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals CBD, heb je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring nodig.

Meer informatie over de verschillende soorten medicijnverklaringen vind je op de website van de Rijksoverheid of is verkrijgbaar bij jouw apotheker of arts:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/

Back To Top