Wat is SAPHO?

SAPHO is een vorm van een reumatische aandoening waarbij SCCH een van de symptomen is.

SAPHO is een afkorting. De letters staan voor verschillende aandoeningen aan je gewrichten en je huid. Het belangrijkste kenmerk van het syndroom is pijn en zwelling van de je borstkas. De letters SAPHO staan voor:

 • Synovitis: ontsteking van het vlies dat het gewrichtskapsel bekleedt.
 • Acné: aandoening van de talgklieren.
 • Pustulose: aanwezigheid van grotere aantallen pustels (met vocht gevulde blaren) op de huid.
 • Hyperostose: verdikking van het bot.
 • Ostitis: ontsteking van het bot.

SAPHO is een vorm van spondyloartritis. Dit is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Hierbij gaat het onder meer om ontstekingen in je bekken, je wervelkolom en/of gewrichten van je armen of benen. Deze aandoening komt vaker binnen sommige families voor en bij mensen die drager zijn van het gen HLA-B27. Daarom speelt waarschijnlijk erfelijke aanleg een rol bij het krijgen van spondyloartritis.

SAPHO valt onder de seronegatieve spondylartropathiëen,, dat wil zeggen dat er geen reumafactoren in je bloed te vinden zijn.

SAPHO ontstaat tussen het 20ste en 60ste levensjaar.

BRON: ReumaNederland


Welke klachten heb je bij SAPHO?

SAPHO omvat verschillende klachten en aandoeningen en daardoor zijn de symptomen vaak ook heel verschillend. Het belangrijkste kenmerk van het syndroom is pijn en zwelling van je borstkas.

Door een ontsteking wordt het bot in je borstkas dik; daardoor kan het van vorm veranderen. In een later stadium van de aandoening is het ook mogelijk dat je wervelkolom en andere gewrichten worden aangetast.

Bij SAPHO komen ook vaak huidafwijkingen voor in de vorm van puisten of kleine ontstoken blaasjes (pustels) op je handpalmen en voeten.

SAPHO valt onder de seronegatieve spondylartropathiëen. Kenmerken hiervan zijn:

 • Het SI-gewricht is vaak ontstoken.
 • De aanhechtingsplaats van je pezen aan het bot is ontstoken.
 • De gewrichten van de armen en benen zijn ontstoken.
 • Er is een sterke relatie met een bepaalde erfelijke factor in het bloed (HLA-B27).
 • Seronegatieve spondylartropathiëen komen regelmatig voor in de familie.
 • Er zijn geen reumafactoren in het bloed aanwezig en ook ontbreken er reumaknobbeltjes.

Verder lijkt SAPHO ook samen te hangen met een aantal aandoeningen buiten de gewrichten, bijvoorbeeld psoriasis, oogontsteking, ontsteking van de urinewegen en de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

BRON: ReumaNederland

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Je arts baseert de diagnose meestal op de uitkomst van de klachten die je aangeeft, het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek.

Bloedonderzoek

Met het bloedonderzoek wil je arts uitzoeken of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben. Dit doet je arts meestal om andere aandoeningen uit te sluiten.

Aanvullend onderzoek

Omdat SAPHO zoveel klachten en aandoeningen omvat, is het vaak moeilijk om de diagnose te stellen. Om de aandoening toch te kunnen vaststellen maakt je arts een scan. Een botscan laat het duidelijkst zien of je SAPHO hebt. Om de botstructuur zichtbaar te maken, krijg je een stof ingespoten die licht radioactief is. Zo kan je arts afwijkingen aan je skelet duidelijker zien.

Je arts kan ook een CT-scan van je borstkas maken om SAPHO vast te stellen. Als je kort geleden de diagnose SAPHO hebt gekregen, dan zijn er nog geen botafwijkingen zichtbaar. Een MRI-scan kan dan wel afwijkingen aan je beenmerg laten zien. Beenmergafwijkingen zijn typerend voor mensen met beginnende SAPHO.


BRON: ReumaNederland